Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2010 21:00 - Никополис ад Иструм
Автор: an200 Категория: Туризъм   
Прочетен: 42383 Коментари: 82 Гласове:
66

Последна промяна: 12.07.2012 09:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Наближаваме Търново, когато  неочаквано  правим завой вдясно  по  тесен, обрасъл с бурени, път. Докато попитам накъде сме тръгнали, ни се налага да се върнем  назад: колата пред нас се отказва от поетия маршрут.  Оставаме сами  и колебливо продължаваме напред, опитвайки се да избягваме кратерчетата по изровената настилка и шибащите клони на храстите. Сещам се за "кафявата табела": много пъти, пътувайки от Русе, съм я виждала, но така и не съм се отбивала. Дойде денят - напред към Рим! Нали всички пътища водели натам. Сигурно е така, само че ние пътуваме към "българския Рим", т.е. към Никополис ад Иструм!

image


Ако е валяло, изобщо не рискувайте да тръгнете по този път. Изберете да минете  през с. Никюп, което е на 18-20 км северно от В.Търново.

image

Пътят ни извежда до едно изкуствено езеро(рибарник). Някъде прочетох, че на дъното му са останали антични керамични пещи, които били много добре запазени.  image

Запомнете тази табела! Тя се оказа единствената информация тук. Всичко останало е добре да сте го знаели предварително, защото  няма кой да ви ориентира  и разкаже подробности. Поне аз видях това в края на август 2010г.

image

   Никополис ад Иструм ни посреща мълчалив и достолепен, красив и в своите руини.
  Възхищението ми се ражда още с  първите крачки по огромните каменни блокове на една от главните улици,  и макар очите ми да виждат - насред буренясало поле съм, добивам чувството, че навлизам в уникално цивилизовано пространство - "Градът на победата към Дунав"- славен и блестящ, основан в началото на II в. от  император Марк Улпий Траян в чест на  неговата победа над  даките
.

       image

  Странно и прекрасно е да усетиш Духа на една историческа епоха, отдалечена  от нас с цели 19 века!

    И понеже животът е кратък,
    а дълга е главната улица,
 ако викна сега - ще ме чуят ли в другия край?(В. Станков)


image


Известно е, че разкопките започват през 1900г. по настояване на цар Фердинанд. Първият изследовател е френският археолог Жорж Сьор, който загива на фронта, а дневниците и откритията, направени от него, остават неизвестни.
     

image  
Застроената площ на града в рамките на крепостните стени, високи 8-12 м., е 22,54 ха. Макар че принадлежал на Рим, Никополис ад Иструм бил организиран по гръцки образец, като градовете в Мала Азия- Ефес, Никея и др. Главните улици са ориентирани по посоките на света- кардо максимус(север-юг)и декуманус максимус(запад- изток) и се пресичат под прав ъгъл. В зоната около централния площад е имало бордюри и тротоар с колонада. Върху колоните се слагал навес и така в обширната търговска зона хората можели спокойно да пазаруват в летните жеги.
Градът е и добре водоснабден. Водата идва главно от карстов извор в пещера край с. Мусина. Главният водопровод е дълъг 26км и преминава над р. Росица по специална конструкция
. Съществувала е водосъбирателна кула( 150 м западно от крепостната стена), от която е тръгвала водопроводната система на града.


      image

Под дебелите каменни плочи, добивани от близка каменоломна (до днешното с. Хотница), съществува канал за отходните води.На отделни места, за да се почистват тези шахти, имало каменни капаци.

         image

 Удивлението и възхитата идват не само от романтичното докосване до нещо толкова отдавна сътворено от човешка ръка, а и от осъзнаване на качеството в организицията и функционирането на един цялостен механизъм, какъвто е градът. Сравненията с днешната реалност те връхлитат, щеш не щеш...

image
След  възхищението постепенно нарастват тъгата и недоумението. Аз не съм историк, не съм археолог, как да се ориентирам?! Попадаме сред руините и потъваме  в догадки и предположения за конкретните неща. Общите  ги знаем.
Няма никаква оставена информация(напр. схема на основните обекти).
Виждаме ето това.


image

   Да,август е отпускарски месец, но нали това важи и за туристите. Не видях и охрана на обекта. Знам, че най-ценните експонати са в Търновския исторически музей и в София, но  разкопките продължават...
 Добре, че камъните са тежички, макар за съвременната техника такъв проблем да не стои. Някъде, в коментари под други материали за Никополис,  прочетох, че в оградите на съседното с. Никюп могат да се открият камъни от античния град. Така, за атмосфера.;) Абе, има, не е като да няма... камъни бол!


      image

А едни от най-ценните находки са:


imageМраморна скулптура на Ерос, стояла на Градския площад

imageЕдна от 5-те статуи, известни досега на света, представяща Асклепий- богът лечител
imageБронзова глава от статуя на император Гордиан III
Снимките са от интернет.
 

image
  
  Изкачваме се бавно по тези стъпала и дори присядаме на тях, топли и леко грапави. Не може да не се вълнува човек при съприкосновение с миналото. Колко стъпки преди нашите, колко различни начини да ги изкачиш - тичешком, плахо, достолепно, уморено... със сандалите от Античността до днешните маратонки.
        
image
  Така се озоваваме в централната част - Градския площад(агората),изследван по-обстойно през последните 20г. от д-р Павлина Владкова. Нивото му е по-високо от уличната мрежа, затова там се е ходело само пеша.Това пространство има  две свързани части – източна и западна. Източната включва ареа (площад под открито небе), където са били поставени варовикови постаменти за бронзови статуи, а от четирите си страни била заобиколена от колонада. В южната и източната част зад колонадата са се намирали магазините.
                      image

Градът е имал собствен монетен двор и цяло столетие е сякъл монети (над 900типа), които носят изображения на богове, на градските порти и характерни сгради.

image

Близо до източния вход на агората се намират руините на нещо уникално - внушителна сграда, наречена "термоперипатос"(в превод означава "разходка на топло"). Казват, че била единствена в рамките на Римската империя.Входовете били украсени с триъгълни фронтони. Централното помещение е служело за делови срещи и разговори, а отстрани са били магазините. Нещо като античен МОЛ...;))
Гражданите на Никополис ад Иструм са познавали  подовото парно отопление,използвайки робския труд.

image

image

image

image

В севрозападната част на площада се е намирала сградата на  Градския съвет – булевтерион.Градското управление било поверено на местни първенци - съветът на архонтите. Първият архонт е имал административни и съдебни отговорности. Другите се грижели за обществения ред, снабдяването, водопроводната система. Всички пълнолетни мъже били участници в Народното събрание (демос) и утвърждавали решенията на Градския съвет.
Колегия от жреците пък се грижела за изпълнението на официалните култове към езическите богове(Хера, Зевс, Атина, Асклепий, Микена, Кибела и др.) и особено този към управляващия римски император.

image

image

         image

image

В югозападната част е разположен театърът(одеонът), събиращ 350- 400 души. Зрителната зала била разделена на радиални сектори, а каменен парапет разделял зрителите от сцената. Пространството под зрителната зала било заето от 11 магазина, откъдето идващите на представление са могли да си купят вино и храна.
image

Етническият състав на града бил пъстър.В Никополис ад Иструм живеели гръцки преселници от Мала Азия, които били добри строители и занаятчии. Римски ветерани,получили земя след уволнението си, останали да битуват в околностите на града. В богатите градски квартали са се разполагали  представителите на тракийската аристокрация.
Наскоро бе доказано, че сред жителите на античния град са били и готите.

image

Официалният език бил гръцкият.От намерените надписи на гръцки и латински стават известни интересни факти от битието на местните жители.Напр.професиите им: ветеринарен лекар, съдия, тепавичар, строител, диригент на местния хор и др. Върху варовикова плоча е преписано благодарственото писмо на император С.Север до гражданите на Никополис ад Иструм, които отначало не са го подкрепяли в борбата му за трона. По-късно той и семейството му посещават Града на победата.

http://testbnt.bnt.bg/bg/news/view/12892/gotski_plemena_sa_jiveli_v_nikopolis_ad_istrum

image

image

В северната част на Никополис са разкрити останките от обществена баня и палестра - място, където ефебите (синовете на богаташите) са спортували.

image

Разбира се, градът се е нуждаел и от своята
Cloaka maxima - главният отходен канал
image

image
 
  Никополис ад Иструм често е посещаван от  млади хора, от български и чуждестранни студенти. Вероятно заради тръпката да се срещнат с нещо автентично, древно и респектиращо със своята красота, достолепие  и функционалност.
Разбрах от коментари, че тук се възпроизвеждат понякога "гладиаторски битки", стрелби с лъкове - копия на античните оръжия, обличат се древни доспехи...


image

  Разкопките продължават. Бях чела, че през юли и август тук ще работи българо-британска експедиция, под ръководството на проф.Ендрю Полтър, преподавател в Нотингамския университет.Археолозите ще изследват ранно-византийски обекти в Драганово, Добри дял и Горски горен Тръмбеш.
http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2384§ionid=30&id=0006901

image

За некрополите на града също може да се разказва много заради  етническите и социалните различия. Могили, саркофази, кремация, гробници ...
Градът е просъществувал от II до VIIв.Разрушават го аварите и славяните.

image

image

Открих и още нещо интересно:
"През средата на IV в. в района около Никополис и на хълма Царевец във Велико Търново били заселени така наречените "малоготи", които проповядвали Арианството, т.е. смятали, че Иисус не е творение на Бог-Отец, а само негово подобие. Техен водач бил епископ Вулфила. Той бил много начетен и знаел половин дузина езици. Именно тук той превел библията от старогръцки на готски език. По този начин готите постепенно се приобщили към вярата и културата на европейската цивилизация."(от статия на проф.Румен Теофилов)


image

  На път сме да излезем от Никополис ад Иструм, разположен толкова близо до старопрестолнината ни В.Търново(и там има следи от античния град).
 За всеки е ясно, че "разрушен" не може да означава края за един град. Не може току-така да изчезне създаденото от гражданите вътре и извън крепостните стени(занаяти, земеделие,търговия,архитектура, изкуство...) Култура, развивана с векове! Градът на победата към Дунав дълго е бил жив в ума, сърцата и таланта на  оцелелите свои граждани, на техните потомци. И не само на тях! На всички, които през вековете са се докосвали до руините с възхищение и респект.

image

Чудя се защо не се вложат повече усилия и средства, та този  район да бъде докрай проучен. Българинът, колкото и да е "шибан", вярва на очите си и здравия разум, затова вместо да си измисляме мощи на светци, не е ли по-добре да бъдат отпуснати средства, за да се изследва и съхранява останалото от този античен град.Та той е на наша, българска земя, той е част  от нашата история!
Чии гени носим?Знае ли някой със сигурност?!

      image

  На раздяла ще ви подаря тези цветя и едно зелено "бижу" върху камък от Никополис ад Иструм;)

         image


На връщане ми се налага да мина през врата с ръждясал катинар, производство 20век. И докато умувам над "сложния механизъм", на помощ ми се притичва едно момче -  чех с огромна туристическа раница, което вероятно не идва тук за първи път, та се е понаучило на сиромашките ни тарикатлъци. То внимателно изважда гвоздей, закачен за също толкова ръждясала верига, и портичката се отваря. Благодаря му сърдечно и се усмихвам: още един млад човек е дошъл тук. Значи за "българския Рим" има бъдеще!)

        image




Тагове:   Никополис,


Гласувай:
66



1. voinov50 - Браво! :))))))))))))) "Градът на победата към Дунав"- славен и блестящ...
27.08.2010 21:30
Направих една красива и опознавателна разходка.
Поздрави от Пирин!
цитирай
2. an200 - Пак бих се разхождала по топлите му камъни.)
27.08.2010 21:31
voinov50 написа:
Направих една красива и опознавателна разходка.
Поздрави от Пирин!

Толкова е истински и красив!)
Поздрави!
цитирай
3. kaprizna - Поздравления за постинга!
27.08.2010 21:37
Радвам се,че си посетила това уникално място и ...мъничко ти завиждам (е, благородно, де...)
Усмивки и пожелания за приятна вечер!
цитирай
4. an200 - Пожелавам ти да го видиш!Сезонът едва ли има значение.)
27.08.2010 21:38
kaprizna написа:
Радвам се,че си посетила това уникално място и ...мъничко ти завиждам (е, благородно, де...)
Усмивки и пожелания за приятна вечер!

Приятна вечер и на теб!
цитирай
5. hristo27 - Благодаря за разходката! Весел ...
27.08.2010 22:39
Благодаря за разходката!
Весел уикенд!
цитирай
6. an200 - Усмихнати почивни дни и на теб!)
27.08.2010 22:42
hristo27 написа:
Благодаря за разходката!
Весел уикенд!

Поздрави!
цитирай
7. raylight - Разяснено ли е,
27.08.2010 22:42
кое от града в коя епоха е построено? Какво са построили или поправили Българите там след 7-и век?
цитирай
8. an200 - Не, няма такава информация.
27.08.2010 22:44
"Българи" е твърде сложна генетична сплав ...
цитирай
9. solinvictus - малиии кви снимки си напраела, с...
27.08.2010 22:53
малиии кви снимки си напраела ,супеееер!Браво на тебе ,имаш моите поздравления и благодарности за това!Митреума си забравила хехе ,това със лицето като слънце е Sol Invictus
Надписа BOYLH...... е като нашите БОИЛИ хехе
Такива обекти са занемарени штот ние сме алтайско-монголско-татарско-номадско племе и сме пришълци ,затова са занемарени и чужди държави се ползват от нашите ....исторически корени!
Това за Вулфила не е вярно,измислено е!

Благодаря ти още веднъж за снимките!
желая ти здраве и да обходиш сичките обекти хехехе
ена виртуална "копа" за Теб!!!
цитирай
10. an200 - Ее, благодаря ти за хубавото пожелание!Аз умирам да пътешествам!)))
27.08.2010 23:10
solinvictus написа:
малиии кви снимки си напраела ,супеееер!Браво на тебе ,имаш моите поздравления и благодарности за това!Митреума си забравила хехе ,това със лицето като слънце е Sol Invictus
Надписа BOYLH...... е като нашите БОИЛИ хехе
Такива обекти са занемарени штот ние сме алтайско-монголско-татарско-номадско племе и сме пришълци ,затова са занемарени и чужди държави се ползват от нашите ....исторически корени!
Това за Вулфила не е вярно,измислено е!

Благодаря ти още веднъж за снимките!
желая ти здраве и да обходиш сичките обекти хехехе
ена виртуална "копа" за Теб!!!


Абе, не знам, изчетох доста материали. Много коментари...
Казвай, ако греша някъде.)
Лека нощ!)
цитирай
11. анонимен - Удивително!
27.08.2010 23:10
Тръпки ме побиха чак ))))
цитирай
12. an200 - Разходи се някой ден до Никополис... Ще го почувстваш близък.)
27.08.2010 23:15
parasol написа:
Тръпки ме побиха чак ))))

Да, странно е, но има някакво привличане.Сякаш съм живяла там.)))
Лека!
цитирай
13. kasnaprolet9999 - Нямах представа за това, че имаме ...
27.08.2010 23:42
Нямах представа за това, че имаме такъв голям античен град, това ако беше в друга държава щеше да изглежда по съвсем друг начин и нямаше да се чудиш, защо никой не го охранява. Потоци от туристи щеше да има непрекъснато, рекламни материали и какво ли не за засилване на интереса към тази антична дестинация. Поздрави за хубавия постинг.
цитирай
14. eleonoraknyazheva - Ани,
27.08.2010 23:42
благодарение на теб разбрах, че това място съществува изобщо. Благодаря за разходката, хубавите снимки и интересната информация, която си ни поднесла наготово. Оценявам високо труда ти.:)))
цитирай
15. an200 - И аз знаех малко...От години се канех да отида и добре, че големият ми син пое инициативата.))
27.08.2010 23:57
kasnaprolet9999 написа:
Нямах представа за това, че имаме такъв голям античен град, това ако беше в друга държава щеше да изглежда по съвсем друг начин и нямаше да се чудиш, защо никой не го охранява. Потоци от туристи щеше да има непрекъснато, рекламни материали и какво ли не за засилване на интереса към тази антична дестинация. Поздрави за хубавия постинг.


Благодаря ти! Попрочетох доста и не мога да се начудя защо не свързват Царевец и Никополис?! Знам, различни епохи, но нищо не започва от нищото... Нашите царе са знаели от кого и откъде да се учат, а и какви ли точно са родовите ни корени?!
Поздрави!
цитирай
16. an200 - За мен беше удоволствие! Почувствах го като... свой.;))
28.08.2010 00:00
eleonoraknyazheva написа:
благодарение на теб разбрах, че това място съществува изобщо. Благодаря за разходката, хубавите снимки и интересната информация, която си ни поднесла наготово. Оценявам високо труда ти.:)))


Радвам се, че ти е харесало.Очаквам да си направиш една екскурзийка до там.;)
Лека!
цитирай
17. inel379 - Много удачен избор за опознавателна разходка си направила!
28.08.2010 06:02
Никакви "шибучици" не могат да откажат човека, когато е решил да стигне мястото, закъдето е тръгнал!:)Твоите ориентири са показателни за много неща, но най-важното е, че са полезни.
Мълчание сред руини, които говорят!
Аз те чух! Надявам се и други да го сторят, защото това уникално място е не само история. Едно пространство, разкриващо представите на древна цивилизация за архитектурно устройство. Култура, естетика и качествено мислене, от което можем да се поучим. Общественият ред е в особено затруднение днес, а той, както знаем, не е измислен от нас.:) Тези останки от миналото са ясни знаци и траен спомен за забележително ниво на организация. Както се казва, имали са си хората всичко необходимо за нормален здравословен живот. Имали са и усещане за бъдеще.
Ефектен подарък си ни направила накрая!:)
Благодаря ти за интересния постинг!
Още хубави летни емоции ти желая!:)
цитирай
18. an200 - Благодаря ти!)Много!И на теб - прекрасни емоции до последното огънче на лятото.))
28.08.2010 08:21
inel379 написа:
Никакви "шибучици" не могат да откажат човека, когато е решил да стигне мястото, закъдето е тръгнал!:)Твоите ориентири са показателни за много неща, но най-важното е, че са полезни.
Мълчание сред руини, които говорят!
Аз те чух! Надявам се и други да го сторят, защото това уникално място е не само история. Едно пространство, разкриващо представите на древна цивилизация за архитектурно устройство. Култура, естетика и качествено мислене, от което можем да се поучим. Общественият ред е в особено затруднение днес, а той, както знаем, не е измислен от нас.:) Тези останки от миналото са ясни знаци и траен спомен за забележително ниво на организация. Както се казва, имали са си хората всичко необходимо за нормален здравословен живот. Имали са и усещане за бъдеще.
Ефектен подарък си ни направила накрая!:)
Благодаря ти за интересния постинг!
Още хубави летни емоции ти желая!:)


Разбираме се.))Ти си го синтезирала в рамките на няколко изречения.)Така е!
Приятни почивни дни, мила!)
Виж това!Мисля, че има много "яка")) връзка с моя постинг.
http://raylight.blog.bg/politika/2010/08/27/komentar-kym-analiza-na-svetla-encheva-na-bydeshteto-na-klas.597142
цитирай
19. erato7 - Ани, благодаря ти за интересната ...
28.08.2010 08:48
Ани, благодаря ти за интересната разходка! Впечатлена съм! Какви богатства има по нашите земи!!! А ние не умеем да ги покажем пред света:(((
цитирай
20. an200 - И аз ти благодаря, че се отби!) Хубави почивни дни!
28.08.2010 09:01
erato7 написа:
Ани, благодаря ти за интересната разходка! Впечатлена съм! Какви богатства има по нашите земи!!! А ние не умеем да ги покажем пред света:(((

Не само не умеем, ами оставяме много неща да се рушат и загубват... Иманярите са по-находчиви.(
цитирай
21. ckarlet - Твоите разходки са винаги удово...
28.08.2010 09:02
Твоите разходки са винаги удоволствие за мен, Ани!
А снимките са невероятни!
Поздрави за хубавия постинг!
цитирай
22. an200 - Радвам се!)Благодаря ти!
28.08.2010 10:11
ckarlet написа:
Твоите разходки са винаги удоволствие за мен, Ани!
А снимките са невероятни!
Поздрави за хубавия постинг!

Оставих ги големи, за да погледнете съвсем отблизо руините.
Пожелавам и на теб среща с античния град!)
Весели почивни дни!)
цитирай
23. eleonoraknyazheva - За жалост
28.08.2010 10:46
проблемът с недооценяването на нашите забележителности, е национален. Преди време разхождах туристи в Ботаническата градина в Балчик, и като им разказвах за кактусите и колко са ценни и прочее, ми зададоха въпрос, защо тогава няма охрана или камери. Няма да забравя колко неловко се почувствах, но си позволих една опашата лъжа, че има камери, но са така разположени, че не се виждат...Без коментар.
:(
цитирай
24. an200 - Изумителни прахосници сме и на малкото, което е останало читаво...
28.08.2010 11:09
eleonoraknyazheva написа:
проблемът с недооценяването на нашите забележителности, е национален. Преди време разхождах туристи в Ботаническата градина в Балчик, и като им разказвах за кактусите и колко са ценни и прочее, ми зададоха въпрос, защо тогава няма охрана или камери. Няма да забравя колко неловко се почувствах, но си позволих една опашата лъжа, че има камери, но са така разположени, че не се виждат...Без коментар.
:(

Мисля, че и политиката, основните тенденции, идеология си казват думата...
Умираме да се дивим на възрожденските къщици(няма лошо и в това), а сме забравили нещо, съдадено отпреди 1000 и кусур години...Та то да не е НЛО - днес го има, а утре изчева яко дим и никакъв спомен за него...
цитирай
25. solinvictus - Абе, не знам, изчетох доста ...
28.08.2010 11:13
an200 написа:


Абе, не знам, изчетох доста материали. Много коментари...
Казвай, ако греша някъде.)
Лека нощ!)


А не, ти с такъв хъс си го направила и аз да се прая на отворен ,не ,не !
Много ми хареса!

БЕЗгрешни няма ,само Той!хехехе
поздрав и продължавай все така!
Интересно е!
цитирай
26. tili - Не мога да коментирам
28.08.2010 11:25
нещо толкова съвършено, Ан! Благодаря, че си се потрудила за нас!!!!
Тръпки ме побиха от началото и ме държат и сега.
Да си призная - откраднах си две снимки ;-)))
цитирай
27. an200 - Знаеш ли кое ме интересува най-много сега...
28.08.2010 11:25
solinvictus написа:
an200 написа:


Абе, не знам, изчетох доста материали. Много коментари...
Казвай, ако греша някъде.)
Лека нощ!)


А не, ти с такъв хъс си го направила и аз да се прая на отворен ,не ,не !
Много ми хареса!

БЕЗгрешни няма ,само Той!хехехе
поздрав и продължавай все така!
Интересно е!


Каква е връзката между Никополис и Царевец?Знам, делят ги векове, но мигар нас с теб не ни делят още повече векове от античния град, а впечатлението е поразяващо!Никополис ад Иструм не е бил само в рамките на крепостните стени, около него е имало селища, вили, обработвана земя.Четох, че цялото пространство на този богат и влиятелен град е като днешната Великотърновска област... това са хора от различни етноси, различни вярвания и култура, но добре погаждащи се помежду си... Те имат своите наследници днес. Логично е, нали?
цитирай
28. an200 - О, за мен е радост!)Има още! На Свилен са много по-професионални, ама ще ги пусна, като се върне от Гърция.
28.08.2010 11:29
tili написа:
нещо толкова съвършено, Ан! Благодаря, че си се потрудила за нас!!!!
Тръпки ме побиха от началото и ме държат и сега.
Да си призная - откраднах си две снимки ;-)))


Оставих ги големи, за да видите подробности.)
Поздрави за дунавския ти пост!Разкошен е!)
цитирай
29. evchet0 - Поздрави за великолепно поднес...
28.08.2010 11:43
Поздрави за великолепно поднесения постинг!!!
цитирай
30. an200 - Благодаря ти!Хубав ден!)
28.08.2010 11:49
evchet0 написа:
Поздрави за великолепно поднесения постинг!!!

И за мен е наслада да чета стихотворенията ти!
цитирай
31. nefelin - хубава работа ама българска
28.08.2010 13:41
Поздрави от мен , благодаря за хубавия разказ в картинки....дано да има и още,
ама това накрая :

"Чудя се защо не се вложат повече усилия и средства, та този район да бъде докрай проучен. Българинът, колкото и да е "шибан", вярва на очите си и здравия разум, ЗАТОВА ВМЕСТО ДА СИ ИЗМИСЛЧМЕ МОЩИ НА СВЕТЦИ, не е ли по-добре да бъдат отпуснати средства, за да се изследва и съхранява останалото от този античен град.Та той е на наша, българска земя, той е част от нашата история!
Чии гени носим?Знае ли някой със сигурност?!"

СИ Е ЧИСТО ИЗАКВАНЕ НА МЕТЕНОТО!!!

хайде със здраве
цитирай
32. an200 - Ха, така!И защо?!)))
28.08.2010 14:01
Знаеш ли, че 1 млн. паунда се очакват от Британската академия на науките, за да бъдат продължени разкопките? Защо другите да ценят повече онова, което така или иначе е на наша територия?!
За мощите си е мое мнение( имам право на това, нали?)).
Здрав да си и ти!
P.S. И между другото, лафът, с който започваш, хич не ми допада! Като се подценяваме сами, няма кой да ни хареса.
цитирай
33. mayacoheleach - Благодаря ти от все сърце за поста!
28.08.2010 14:09
От дълго време планирам да отида дотам и все не успявам да го организирам. Страшно, страшно интересен пост и фотографии!
Абсолютно съм съгласна и със заключението: "Чудя се защо не се вложат повече усилия и средства, та този район да бъде докрай проучен. Българинът, колкото и да е "шибан", вярва на очите си и здравия разум, ЗАТОВА ВМЕСТО ДА СИ ИЗМИСЛЧМЕ МОЩИ НА СВЕТЦИ, не е ли по-добре да бъдат отпуснати средства, за да се изследва и съхранява останалото от този античен град.Та той е на наша, българска земя, той е част от нашата история!"
Аз самата отдавна се питам.
цитирай
34. an200 - Очаквам скоро и ти да разкажеш за Никополис!;) Благодаря ти от сърце!
28.08.2010 14:23
mayacoheleach написа:
От дълго време планирам да отида дотам и все не успявам да го организирам. Страшно, страшно интересен пост и фотографии!
Абсолютно съм съгласна и със заключението: "Чудя се защо не се вложат повече усилия и средства, та този район да бъде докрай проучен. Българинът, колкото и да е "шибан", вярва на очите си и здравия разум, ЗАТОВА ВМЕСТО ДА СИ ИЗМИСЛЧМЕ МОЩИ НА СВЕТЦИ, не е ли по-добре да бъдат отпуснати средства, за да се изследва и съхранява останалото от този античен град.Та той е на наша, българска земя, той е част от нашата история!"
Аз самата отдавна се питам.


Ами, това е субективен момент, всеки има право на своя ракурс. Радвам се, че ти допада!)
Поздрави!
цитирай
35. raders - да
28.08.2010 14:27
Когато попадна на подобни руини, ми се иска да започна да вия. А като съм наясно, че всъщност ние сме разсипали тази красота още повече ми се иска да вия. В Пловдив ситуацията е подобна. Тук руините са погребани по дебел слой бетон и боклуци и тук там стърчи някой камък. Ужасно е тъжно! Ужасно.
цитирай
36. raders - От дълго време планирам да отида ...
28.08.2010 14:30
mayacoheleach написа:
От дълго време планирам да отида дотам и все не успявам да го организирам. Страшно, страшно интересен пост и фотографии!
Абсолютно съм съгласна и със заключението: "Чудя се защо не се вложат повече усилия и средства, та този район да бъде докрай проучен. Българинът, колкото и да е "шибан", вярва на очите си и здравия разум, ЗАТОВА ВМЕСТО ДА СИ ИЗМИСЛЧМЕ МОЩИ НА СВЕТЦИ, не е ли по-добре да бъдат отпуснати средства, за да се изследва и съхранява останалото от този античен град.Та той е на наша, българска земя, той е част от нашата история!"
Аз самата отдавна се питам.


Участвали сме в тая "наша" история по подобаващ начин. Като сме го разсипали. Което умеем добре да правим.
цитирай
37. an200 - Бих казала, престъпно... дори дъждът, снеговете, слънчевият пек не са сторили толкова злини...
28.08.2010 14:32
raders написа:
Когато попадна на подобни руини, ми се иска да започна да вия. А като съм наясно, че всъщност ние сме разсипали тази красота още повече ми се иска да вия. В Пловдив ситуацията е подобна. Тук руините са погребани по дебел слой бетон и боклуци и тук там стърчи някой камък. Ужасно е тъжно! Ужасно.

Това сякаш е тенденциозно, а не от немара...
В Турция напр., където етнос, религия, култура са много по-различни, умеят да ценят наследеното от Античността и да си докарват добри пари...
цитирай
38. beckslover - :))
28.08.2010 14:50
Ходил съм много пъти.

С теб доосмислих видяното...
цитирай
39. razkazvachka - Забележително!
28.08.2010 14:54
От тук си извадих 3 ценни извода:
1. Не историкът, а човек, който се интересува и знае как да гледа - е създателят на текстовете за бъдещето.
2. Римляните са строили така, че при всичките варварски дейностси и последващите векове на изоставяне и ограбване, са останали улици и надписи в по-добър вид от доста улици в днешната ни столица - е, тя не е град на победата...
3. Ако не искаш да ти влизат с автомобили по площада, строиш го по-високо от другите градски пространства - елементарно, без нерви и без бюджет за контрольори по транспорта с коне, каруци и бойни колесници...

АВЕ!

Страхотен разказ! трябва да го включат в кандидатстудентските въпроси по история:)))
цитирай
40. makont - Благодаря за прекрасната разходка и познанието,
28.08.2010 14:56
с което ни направи съпричастни. Разтърсващо!
цитирай
41. santiment - Разкошен водач си!
28.08.2010 15:00
Разкошен водач си!
цитирай
42. beckslover - :)
28.08.2010 15:08
Между другото, шестата снимка отзад напред, лицето в триъгълникът е на Горгона Медуза. Доказващо за кой ли път, връзката на митологиите. Жалко, че е фрагментът е захвърлен в началото, преди да влезеш в „града”. А трябваше да бъде експониран. Макар и там.
цитирай
43. lado - Здравей, Ан! Чудесно представено, ...
28.08.2010 15:10
Здравей, Ан! Чудесно представено, така и в туристическите пътеводители няма да го намериш. Твоите ученици са щастливци, дано да го разбират.
(солинвиктус е прав - няма Вулфила , а Урфила, и всичко ,което искат да предстваят като немско наследство по тази линия, е мистификация)
цитирай
44. andrei - Благодаря за приятната разходка!
28.08.2010 15:27
Беше ми интересно и приятно с твоите исторически обяснения!
цитирай
45. an200 - То ни е наблизо, но...)) Поздрави!
28.08.2010 15:50
beckslover написа:
Ходил съм много пъти.

С теб доосмислих видяното...

Радвам се!
цитирай
46. an200 - Много мило от твоя страна!)Благодаря ти!
28.08.2010 15:51
razkazvachka написа:
От тук си извадих 3 ценни извода:
1. Не историкът, а човек, който се интересува и знае как да гледа - е създателят на текстовете за бъдещето.
2. Римляните са строили така, че при всичките варварски дейностси и последващите векове на изоставяне и ограбване, са останали улици и надписи в по-добър вид от доста улици в днешната ни столица - е, тя не е град на победата...
3. Ако не искаш да ти влизат с автомобили по площада, строиш го по-високо от другите градски пространства - елементарно, без нерви и без бюджет за контрольори по транспорта с коне, каруци и бойни колесници...

АВЕ!

Страхотен разказ! трябва да го включат в кандидатстудентските въпроси по история:)))


Подкрепям изводите ти!;))
Поздрави!
цитирай
47. an200 - Когато нещо докосне сърцето ти...;) Радвам се, че ти е харесало!
28.08.2010 15:52
makont написа:
с което ни направи съпричастни. Разтърсващо!

Поздрави!)
цитирай
48. an200 - Може би, но се затруднявам в избора на музика...;)
28.08.2010 15:53
santiment написа:
Разкошен водач си!

Благодаря ти!
цитирай
49. an200 - Да, така е... колко лесно би могло да изчезне оттам...
28.08.2010 16:00
beckslover написа:
Между другото, шестата снимка отзад напред, лицето в триъгълникът е на Горгона Медуза. Доказващо за кой ли път, връзката на митологиите. Жалко, че е фрагментът е захвърлен в началото, преди да влезеш в „града”. А трябваше да бъде експониран. Макар и там.


Да пази Господ!
Е, да не ставам параноична, но факт е, че не видях охрана. А може би е имало. Не знам.
цитирай
50. an200 - Аз затова го цитирах, все пак е написано от български професор...
28.08.2010 16:03
lado написа:
Здравей, Ан! Чудесно представено, така и в туристическите пътеводители няма да го намериш. Твоите ученици са щастливци, дано да го разбират.
(солинвиктус е прав - няма Вулфила , а Урфила, и всичко ,което искат да предстваят като немско наследство по тази линия, е мистификация)

Не съм специалист. Възможно е. Ще потърся още информация.

Благодаря за хубавите думи!)
цитирай
51. an200 - Строго исторически ... едва ли. Аз съм не съм специалист, а и подхождам доста емоционално.
28.08.2010 16:08
andrei написа:
Беше ми интересно и приятно с твоите исторически обяснения!


Благодаря ти и аз!)Пак се отбивай!
Поздрави!
цитирай
52. deleted-4udovi6teto - Красиво е.
28.08.2010 17:08
Благодаря за удоволствието!
цитирай
53. an200 - Радвам се, че Ви е харесало.)
28.08.2010 17:20
4udovi6teto написа:
Благодаря за удоволствието!


Поздрави!
цитирай
54. elidea - Благодаря ти, an!
28.08.2010 18:54
Невероятна разходка! Беше ми изключително интересно, приятно изненадващо и тъжно...Била съм преди време на място, където всяко камъче е одухотворено и ти разказва за античността, поток от стотици туристи по старите римски друмове, информация на всяка крачка...., а тук - трева и забрава....
Благодаря ти, че ми показа пътя към Никополис ад Иструм!
цитирай
55. an200 - Ще се радвам да го навестиш и да споделиш своите впечатления.)
28.08.2010 19:25
elidea написа:
Невероятна разходка! Беше ми изключително интересно, приятно изненадващо и тъжно...Била съм преди време на място, където всяко камъче е одухотворено и ти разказва за античността, поток от стотици туристи по старите римски друмове, информация на всяка крачка...., а тук - трева и забрава....
Благодаря ти, че ми показа пътя към Никополис ад Иструм!


Дано в тях има повече оптимизъм!)Благодаря ти!
Поздрави!
цитирай
56. thedarkangel1977 - браво за пътеписа
28.08.2010 19:27
браво за пътеписа
цитирай
57. an200 - Благодаря ти!)
28.08.2010 19:32
thedarkangel1977 написа:
браво за пътеписа


Поздрави!
цитирай
58. zapetaikata - После нека казват, че личността не била важна.
28.08.2010 20:54
Държавата може да не прави нищо, но това ще е от невежество не на отделния човек/експерт/, а на институциите.
Чудесен гид си, Ан.
По-рано се разходих тук, но прекъсна връзката, затова сега оставям поздравите си:)
:)
цитирай
59. an200 - Личността винаги е била важна!) И Улпиевият град го доказва!
28.08.2010 21:01
zapetaikata написа:
Държавата може да не прави нищо, но това ще е от невежество не на отделния човек/експерт/, а на институциите.
Чудесен гид си, Ан.
:)

Благодаря ти!Просто разказвам своите впечатления.)
Усмихната неделя!
цитирай
60. mileidi46 - !!
29.08.2010 03:42
Postinga ti e ubiistven milla!!!
No nosi mnogo gnqv, za tova,4e imame takova bogati anti4ni naxodi6ta...a...nie spim...
xorata pravqt turizum..s izmisleni i doukraseni..luji i pe4elqt!!
nqma da komentiram!
Bravo na teb!!!!
цитирай
61. an200 - Да се поздравим за Деня на туризма!;))
29.08.2010 08:14
Права си. А ние не умеем да печелим и от истинските неща. И не е работата само в печалбата... Представих си, че водя моите ученици...(?!) Голяма тема е!
Ще я продължа някой ден.)
Хубав ден!Благодаря ти!)
цитирай
62. boliarkabg - здравей, точно преди година, но ...
29.08.2010 15:35
здравей, точно преди година,но пътувайки от Търново за Русе се отбихме в Никополис. Търновка съм, а бях ходила там преди 30 години,когато беше гола поляна начената с леки разкопки. Бях също като тебе смаяна от състоянието на малката пътна отсечка водеща до достолепния град. Градът от своя страна ме "грабна" още с първите метри улична настилка. Сега вече има много дървета, обрасло и запуснато е. Ние имахме "късмет" защото от храстите пред нас, точно когато ахкахме и охкахме от вида на всичко наоколо, изскочи мъж на средна възраст, извини ни се и се представи,че е от Великотърновския музей. Кзаза,че трябва да платим входна такса. Спътникът ми мълчеше,но аз като болярка веднага попитах защо е тази такса, когато няма нищо наоколо,което да я оправдава, т.е. никакви условия за туристите. Разбира се подадох исканите пари и възмутени тръгнахме напред, сподирени от предупреждение да не навлизаме в терена на разкопките защото археоложката се сърди. Ами ще се сърди жената...
Дни и нощи наред Никополис не излизаше от ума ми и подсъзнанитео, такова е въздействието му на живо. разбирам,че няма пари. Но таксите,които се плащат за входен билет могат до стотинка да се ползват за организацията му. Освен това, наоколо работят местни арендатори, които при добър подход към тях няма да откажат малко спонсориране всяко лято.
За жалост вековете са опазили до сега античния град, но ние ще го съсипем.
цитирай
63. cornflower - Поздрави за труда, Ан!
29.08.2010 18:13
Все пак добре е, че с външна помощ разкопките продължават.
Струват много пари, а ние с нашите перманентни кризи вече сме се заличили от лицето на земята.
Благодаря ти от сърце!
цитирай
64. an200 - Да, входна такса има, мисля, че тя не е проблим за хората, които са дошли да видят и да се докоснат до руините на този град, оцелял почти две хилядолетия...
29.08.2010 20:40
boliarkabg написа:
здравей, точно преди година,но пътувайки от Търново за Русе се отбихме в Никополис. Търновка съм, а бях ходила там преди 30 години,когато беше гола поляна начената с леки разкопки. Бях също като тебе смаяна от състоянието на малката пътна отсечка водеща до достолепния град. Градът от своя страна ме "грабна" още с първите метри улична настилка. Сега вече има много дървета, обрасло и запуснато е. Ние имахме "късмет" защото от храстите пред нас, точно когато ахкахме и охкахме от вида на всичко наоколо, изскочи мъж на средна възраст, извини ни се и се представи,че е от Великотърновския музей. Кзаза,че трябва да платим входна такса. Спътникът ми мълчеше,но аз като болярка веднага попитах защо е тази такса, когато няма нищо наоколо,което да я оправдава, т.е. никакви условия за туристите. Разбира се подадох исканите пари и възмутени тръгнахме напред, сподирени от предупреждение да не навлизаме в терена на разкопките защото археоложката се сърди. Ами ще се сърди жената...
Дни и нощи наред Никополис не излизаше от ума ми и подсъзнанитео, такова е въздействието му на живо. разбирам,че няма пари. Но таксите,които се плащат за входен билет могат до стотинка да се ползват за организацията му. Освен това, наоколо работят местни арендатори, които при добър подход към тях няма да откажат малко спонсориране всяко лято.
За жалост вековете са опазили до сега античния град, но ние ще го съсипем.


Да, права си, благодаря ти, че сподели!Само на 20 км от Търново...
Сякаш е град в нелегалност.)))
Ще следим какво ще стане. Разкопките там продължават.
Поздрави!
цитирай
65. an200 - За мен беше удоволствие!Бих отишла пак след месец-два.)
29.08.2010 20:42
cornflower написа:
Все пак добре е, че с външна помощ разкопките продължават.
Струват много пари, а ние с нашите перманентни кризи вече сме се заличили от лицето на земята.
Благодаря ти от сърце!

Благодаря ти и аз!Поздрави!
цитирай
66. sestra - Беше ми интересно
31.08.2010 20:50
и особено приятно да направим тази разходка със събеседничка като теб, Ан, благодаря ти за пореден път!
цитирай
67. an200 - Закъде без компания?!Радвам се, че се отбиваш при мен, за да пътешестваме заедно!;)
31.08.2010 21:27
sestra написа:
и особено приятно да направим тази разходка със събеседничка като теб, Ан, благодаря ти за пореден път!

Хубава вечер!
цитирай
68. diso - Не е нормално такова национално богатство така да се пилее
01.09.2010 07:34
Толкова добре запазени останки, а са изоставени ей така:((
Благодаря ти за разходката!
цитирай
69. an200 - И аз това казвам!Всичко е бавно, мудно до ... съсипване. А биха могли да идват потоци от туристи.
01.09.2010 08:13
diso написа:
Толкова добре запазени останки, а са изоставени ей така:((
Благодаря ти за разходката!

И аз ти благодаря, че се отби!Поздрави!)
цитирай
70. enjoy6 - Благодаря за интересната и опознавателна разходка!
07.09.2010 20:17
Ан, невероятен гид си!
Ще ме накараш да си поставя за цел да посетя тази
дестинация!
Поздрави и хубава вечер!
цитирай
71. an200 - О, заслужава си!)Ще се радвам да го посетиш!
07.09.2010 20:37
enjoy6 написа:
Ан, невероятен гид си!
Ще ме накараш да си поставя за цел да посетя тази
дестинация!
Поздрави и хубава вечер!


Благодаря ти, мила!Поздрави и на теб!
цитирай
72. vedrina - !!!
10.09.2010 07:30
Тези бурени биха могли да бъдат страхотен парк!!!
Останките от античния град са невероятно красиви, но не поддържани!!!
цитирай
73. an200 - Да, може да се измисли нещо. Толкова туристи, посетили Царевец, биха отишли и в Никополис...
10.09.2010 08:37
vedrina написа:
Тези бурени биха могли да бъдат страхотен парк!!!
Останките от античния град са невероятно красиви, но не поддържани!!!


Изследването върви толкова бавно...
Поздрави!
цитирай
74. sparotok - поздравления
16.01.2011 18:05
Постингът ти е прекрасен! Разглеждал съм го няколко пъти, но явно съм бил твърде уморен и за това не съм коментирал.

Поздрави!
цитирай
75. an200 - Благодаря ти! Много ме зарадва!)
16.01.2011 19:53
sparotok написа:
Постингът ти е прекрасен! Разглеждал съм го няколко пъти, но явно съм бил твърде уморен и за това не съм коментирал.

Поздрави!

Поздрави!)
цитирай
76. sarah93 - Съвсем случайно ми попадна този ...
03.08.2011 10:46
Съвсем случайно ми попадна този материал. Стана ми интересно и се зачетох. Там съм ходила преди 5 - 6 години, но виждам, че нищо не се е променило оттогава. Даже тогава нямаше никаква постройка, нямаше такса, всичко беше обрасло и трудно проходимо. Трябваше да разгръщаме храстите, за да видим какво има отдолу. И аз, като вас се замислих тогава - как е възможно да имаме такава история, такава красота, а нищо да не се направи за привличане на туристи. Добре, че са големи и тежки каменните блокове, иначе досега нищо нямаше да остане от античния град.
Въпреки всичко, материалът е много хубаво поднесен и с много снимки. Поздравления! Никополис ад Иструм е основан от император Траян през 102 г. в чест на победата над даките. През 106 г. същият император в същата чест е основал и още един град - Никополис ад Нестум (Град на победата край Места). Намира се до с. Гърмен и на 7 км от Гоце Делчев. Препоръчвам ви да отидете и да го видите. Това е единственият град в Родопите от времето на римското владичество на Балканите. Там продължават разкопките, но е оградено, пази се денонощно, има табели, а пък и ще ви разкажат. Също така в самото село ще видите и двата огромни чинара, които са на повече от 600 г. В същата посока като тръгнете, може и да стигнете до една магия от камък и дърво - Лещен и Ковачевица. Невероятна красота и спокойствие! Май ще трябва да опиша това си пътешествие, подкрепено със снимки.
Но разходката ви беше много хубава, за което благодаря! Поздрави!
цитирай
77. an200 - Много съм Ви благодарна за информацията и за отношението към разказаното от мен!:)
03.08.2011 17:22
sarah93 написа:
Съвсем случайно ми попадна този материал. Стана ми интересно и се зачетох. Там съм ходила преди 5 - 6 години, но виждам, че нищо не се е променило оттогава. Даже тогава нямаше никаква постройка, нямаше такса, всичко беше обрасло и трудно проходимо. Трябваше да разгръщаме храстите, за да видим какво има отдолу. И аз, като вас се замислих тогава - как е възможно да имаме такава история, такава красота, а нищо да не се направи за привличане на туристи. Добре, че са големи и тежки каменните блокове, иначе досега нищо нямаше да остане от античния град.
Въпреки всичко, материалът е много хубаво поднесен и с много снимки. Поздравления! Никополис ад Иструм е основан от император Траян през 102 г. в чест на победата над даките. През 106 г. същият император в същата чест е основал и още един град - Никополис ад Нестум (Град на победата край Места). Намира се до с. Гърмен и на 7 км от Гоце Делчев. Препоръчвам ви да отидете и да го видите. Това е единственият град в Родопите от времето на римското владичество на Балканите. Там продължават разкопките, но е оградено, пази се денонощно, има табели, а пък и ще ви разкажат. Също така в самото село ще видите и двата огромни чинара, които са на повече от 600 г. В същата посока като тръгнете, може и да стигнете до една магия от камък и дърво - Лещен и Ковачевица. Невероятна красота и спокойствие! Май ще трябва да опиша това си пътешествие, подкрепено със снимки.
Но разходката ви беше много хубава, за което благодаря! Поздрави!


Ще направя всичко възможно да отида.:)А и Вашият разказ ще очаквам! Аз не съм историк, но като всеки българин се интересувам от историята ни. За жалост, тази наука дълго време служи на идеологеми, които добре познаваме.
цитирай
78. sarah93 - И аз не съм историк, но обичам път...
04.08.2011 13:21
И аз не съм историк, но обичам пътешествията и се интересувам също като Вас къде отивам, какво ще видя. А пък ако не успея предварително, после наваксвам. Поздрави! :)
цитирай
79. devnenetz - БЛАГОДАРНОСТИ!
12.01.2012 13:38
Поздравявам Ви! Беше и ще ми бъде много полезно написаното от Вас. Надявам се скоро да стане известно още едно грамадно, историческо, БЪЛГАРСКО СЪБИТИЕ по тези места.
цитирай
80. an200 - Благодаря Ви от сърце за отзива!:)
28.04.2012 10:18
devnenetz написа:
Поздравявам Ви! Беше и ще ми бъде много полезно написаното от Вас. Надявам се скоро да стане известно още едно грамадно, историческо, БЪЛГАРСКО СЪБИТИЕ по тези места.

Надявам се и аз. Мисля, че е въпрос на политика...
Хубави празнични дни!:)
цитирай
81. antivlaks - България е осеяна с такива забел...
07.09.2013 19:46
България е осеяна с такива забележителности и е похвално ,че хора като тебе ги вадят от мракът на забвението !
цитирай
82. an200 - Така е, убеждавам се...
17.09.2013 16:28
antivlaks написа:
България е осеяна с такива забележителности и е похвално ,че хора като тебе ги вадят от мракът на забвението !

Ще разкажа за промяната.:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: an200
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3197268
Постинги: 146
Коментари: 5943
Гласове: 75491
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031