Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02 12:55 - Третата световна война вече е факт
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 939 Коментари: 2 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image


Хората дълго време си представяха Третата световна война като кратки и чести ядрени взривове по целия свят, които почти мигновено ще унищожат човешката цивилизация. Възможно ли е обаче тази война да се води под друга форма, каквато малцина са очаквали?

Днес виждаме как на различни континенти вече се проявява или заплашва да се прояви открита агресия с участието на най-различни субекти. Всички тези конфликти не са еднородни, но отразяват наличието на два мощни алианса, които укрепват силите си в различна степен и си противостоят съвършено открито.

Първият и най-очевиден конфликт е войната в Украйна и стремежът на Запада да укрепи украинската отбрана. В рамките на глобалния конфликт това е важно не само в контекста на текущите събития, но и заради последиците от тях. Западът вижда, че арсеналите му постепенно се изпразват, тъй като изпраща цялото си въоръжение на Украйна. А в резултат от това други играчи променят стратегията си и макар че може и да не са заинтересовани да подкрепят пряко Русия, имат полза от отслабването на Запада.

Така стигаме до втория сблъсък и другия играч – Иран. Техеран активно помага на Москва в конфликта и с Киев, т. е. действа против Запада. В този контекст Иран очевидно се активизира след израелската инвазия в Газа, когато стана ясно, че на САЩ ще се наложи да изразходват повече сили и ресурси за оказване на материална и политическа подкрепа на своите съюзници. Виждаме, как Иран подкрепя ХАМАС и „Хизбула” във войната с Израел , как подкрепя „хутите”, блокиращи международното корабоплаване като част от борбата си срещу еврейската държава. Освен това отскоро иранците започнаха да нанасят удари по цели в Сирия, Ирак и Пакистан.

Разбира се, тези изострящи се конфликти оказват влияние и върху плановете на Китай относно Тайван. На пръв поглед може да изглежда, че е възникнала много благоприятна за Пекин ситуация: на Съединените щати се налага да разпиляват своите сили и да разпределят помощта си между два големи конфликти в два различни региона. Ако Си Дзинпин не трябваше да се справя с корупцията, която отслабва мощта на китайската армия, той вероятно вече щеше да е преминал от заплахи към конкретни действия срещу Тайван.

Все пак обаче, Западът продължава да е доста силен. Наистина, съотношението на силите може още да се промени, тъй като Северна Корея все по-активно помага на Русия, срещу което получава от нея ракетни и космически технологии, и демонстрира все по-агресивно отношение към самата идея за съществуването на Южна Корея.

Към тези основни конфликти и заплахи следва да добавим претенциите на Венецуела към част от територията на съседна Гайана, както и активността на руските сили в редица африкански държави. Простата и неумолима истина е, че ако всички тези играчи продължат конфликтите със свое участие и дори ги ескалират, САЩ и Западът няма да са в състояние да оказват необходимата помощ на всичките си съюзници едновременно. Ясно е също и, че всички играчи го осъзнават.

И така, нима Третата световна война вече е започнала? Ако вземем предвид нарастващия брой конфликти с ниска интензивност (което е същия оксиморон като „световна война с ниска интензивност”), може би наистина е така? Налице са два мощни алианса, които се борят един с друг на цялата територия на планетата, за да постигнат регионално превъзходство и да променят съществуващия международен ред. Тоест това вече не е опосредстваното противопоставяне между двете свръхдържави по време на студената война. Това е реално участие в противопоставянето между множество активни субекти на различни фронтове. И можем само да се надяваме, че тяхната интензивност ще си остане ниска и в бъдеще.


от Джордж Хейс – декан на Катедрата по международни отношения и дипломация в Англо-американския университет в Прага, анализатор на чешкото издание  iDNES




Гласувай:
9



1. truthful - Трета световна война под друга форма?... Та тя се води от стотици години
15.02 18:40
От стотици години се води и тиха война против човечеството на всички нива. Само че хората не могат да се осъзнаят. Защо? Защото не искат да четат и да се образоват. Като не четат и не се образоват - хората имат слаба логика и мисленето е сведено на ниско ниво - ядене, секс и ... оскотяване. Освен това - НЕЗНАНИЕТО е грях. И става една ...
След 50 дни ще се навършат 20 години откакто над България се пръскат отрови кемтрейлс със самолети. Колко са тези които знаят за това? Колко се интересуват от това?
Колко хора знаят какво е добавката Е80 и какво прави тя? Но сладко си похапват и купуват пакетирани храни и изобщо не им пука. Как ще им пука? Смеят се като им кажеш и клатят главите неодобрително и не вярват.
Как да го повярват като не знаят? Да не говорим за други неща, че ще стане прекалено сложно.
цитирай
2. parisinfo - Признавам че копнах снимката с цел да онагледя мой пост.
15.02 23:18
Верно е.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4903135
Постинги: 2553
Коментари: 6436
Гласове: 16789
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930