Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2021 15:35 - България и Македония през вековете
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 3329 Коментари: 23 Гласове:
6

Последна промяна: 22.09.2021 23:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Сложността в българо-македонските отношения се заключава от тези две посоки. От една страна имаме един народ и то от най-дълбока древност. Най-дълбока древност тук означава времето от няколко хиляди години преди новата ера. Това тепърва ще бъде признавано и от различни учени и от официалната история, но ние които вече сме достигнали до този извод сме длъжни да го кажем и затвърдим. От друга страна македонските и тракийските (български) земи винаги запазват известна независимост и самостоятелност през вековете. Изглежда територията на Балканите е такава, че тук не може твърдо да съществува една държава българо-македонска или македоно-българска (т.е. Сан-стефанска България), но не може и да говорим за нещо твърде самостоятелно като две съвсем отделни държави – македонска и българска. Това трябва да го приемем и да се опитаме да намерим правилното решение в тази ситуация. Стъпки в тази посока вече са направени, като например идеята за общо празнуване на значимите празници общи за двете държави и други неща в този смисъл. Въпреки че ще раздразня съотечествените българи, бих казал че липсата на българско малцинство, което липсва в конституцията на Македония от 1991 година, е също една такава стъпка. Формално с тази стъпка македонците приемат и показват, че българин и македонец е едно и също. Затова е по-добре да  проявим разум и да помислим не е ли по-добре да се запази това статукво, отколкото да търсим български малцинство (?) в Македония. Така ще навредим и на себе си и на македонците. Понеже освен албанци, турци, сърби, власи, цинцари, цигани, евреи, помохамеданчени македонци и т.н. ще прибавим и българско малцинство в Македония, което е ненужно и нелепо. Това е мое лично мнение, уточнявам.

   Тракийският и македонският език е бил винаги чат от една и съща реч. Ще рече каквото е днес, такова е било и в древността. Този факт също тепърва ще стигне до главата на повечето учени историци, езиковеди, археолози и т.н., а само някои засега са го проумели. Но езикът е отделна тема, а сега за историческите факти от вековете преди новата ера.

   По време на Персийската война (V в.пр.н.е.) и век по-късно по време на Пелопонеската война (IV в.пр.н.е.) виждаме нещо много любопитно. Границите между Одриското и Македонското царство са били  точно такива, каквито са и днес между България и Северна Македония, също и Гърция, с уточнение Егейска Гърция, която винаги е била трако-македоно-гръцка.

   Тук ще дам едни дълги цитати от История на Пелопонеската война на големият античен историк, дипломат, воин Тукидит (455- ок. 397 пр.н.е.), сам той от трако-гръцки произход.

   В началото на войната атиняните привлекли като съюзници едновременно и Ситалк, владетелят на Одриското царство и Пердика, владетеля на Македонското царство. Ситалк, син на Терес, атиняните привлекли като съюзник, като дали на синът му Садок атинско гражданско право. Атиняните се помирили и с Пердика. „Така и Ситалк, син на Терес, цар на траките, и Пердика, син на Александър, цар на македоните, станали съюзници на атиняните.” (Тукидит, II, 29).

   Следва обаче известният поход на Ситалк срещу македоните и Пердика и против халкидците (Халкидическия полуостров). Ето известното описание на Одриското царство от Тукидит: „ Одриското царство се простирало покрай морето от град Абдера към Евксинския Понт (Черно море) до устието на река Истър (Дунав)… По суша обаче, най-правият път от Абдера (на устието на река Места) до Истър (Дунав) добър пешеходец извървява за единадесет дни… В страната разстоянието от Византион (Цариград) до лееите (племена в Трънско и Пернишко) и Стримон (Струма) се взема от добър пешеходец за тринадесет дни (Тукидит, II, 97).” Без да навлизаме в подробности, виждаме очертани границите на българската държава през вековете – от излаза на Беломорието до река Дунав и Северна Добруджа и от Цариград до Нишко и Пиротско на запад. Тези земи хиляда години по-късно са наречени България и както виждаме са едни и същи от поне петстотин години преди новата ера.

   Ето и подробности за похода на Ситалк, които ни съобщава Тукидит: „И тъй Ситалк, цар на толкова голяма страна, приготвял войската си. Когато всичко било готово, тръгнал против Македония, минал най-напред през собствените си владения, после през Керкине, необитаема планина между синтите и пеоните… След като я преминали, стигнали в пеонския град Добер.”
   Пеоните обхващали по-голямата част от земите на днешна Северна Македония. Самото име пеони се извежда или от глагола „пея” - пеони или от глагола „пия” – пеони. В известен смисъл това, което наричаме траки, за земите на днешна България, се нарича пеони, за земите на днешна Северна Македония. Много интересно е името на град Добер, който трудно би могъл да бъде друг освен днешния град Дойран, от западната страна на днешното Дойранско езеро. Името на самия град Дойран, може би от по-старо Добран, записан от Тукидит като Добер, е на практика едно и също. Този град днес е граничен между Северна Гърция и Македония, а в известен смисъл и България. Такъв очевидно е бил той и в древността между Одриското и Македонското царство. Точно оттук войските на Севт се спуснали към Долна Македония, както я нарича Тукидит. Долна и Горна (Вардарска) Македония са две понятия които също се затвърждават в дълбока древност. Горна или Вътрешна Македония почти изцяло съвпада с днешна Северна Македония. Така наречената днес Егейска Македония е наричана Долна или Приморска Македония.

   С огромната си войска от сто и петдесет хиляди човека, според Тукидит, Ситалк престоява около месец в земите край Халкидическия полуостров. Той обаче започнал преговори с Пердика относно това, за което воювал.

   „Като не можал да постигне нищо от онова, за което нахлул тук, и войската му нямала достатъчно храна и страдала от зимата, бил придуман от Севт, син на Спарадок, който му бил братов син и най-силният човек след самия него, да се завърне по-бързо. Севт бил спечелил тайно от Пердика, който му обещал сестра си и отгоре на това пари. Ситалк последвал съвета ми и бързо се върнал у дома си с войската си: той останал (в Македония) всичко тридесет дни, от които осем прекарал в Халкидика. Пердика по-късно дал сестра си Стратоника на Севт, както му бил обещал. Така завършил походът на Ситалк (Тикидит II, 101).”

   Заключението на Тукидит не е съвсем вярно. Ситалк е постигнал поне нещо с този поход и това е трайното присъединяване на земите по средното течение на Струма към Одриското царство. Това е т.нар. днес Пиринска Македония. Още нещо важно – тук се намирало прочутото светилище-прорицалище на бог Дионис. По тази тема, също учените още спорят, за точното местоположение. Това вече е въпрос на съвсем малко време докато бъде доказан, понеже там, в Хераклея Синтика, се провеждат регулярни разкопки, а прорицалището се е намирало на самия връх, над града, на възвишението Кожух планина. Именно след този поход на Ситалк срещу Пердика, върху монетите на одрисите се появява като символ двойната брадва – символ на бог Дионис. Това е доказателство, че при похода на Ситалк тези земи вече са трайно присъединени към траките-одриси и прорицалището е под тяхна власт.

   Виждаме че историята на Балканите, а и не само, периодично се повтаря, а границите между Одриското и Македонското царство в IV век преди новата ера са били на практика идентични с днешните граници между България и Република Северна Македония. Някой неща просто трябва да приемем.



image




Гласувай:
6



1. milady - андрей чек да бъда Първа!!!! чудесно си го написал ) Поздрави!!!
22.09.2021 15:43


Опитът на България да подчини името на Македония е безумен исторически и посткомунистически рефлекс. Подобно на македонския национализъм, на който ние днес се подиграваме, този опит издава нашата българска изкривена представа за историята, която също е не по-малко смешна.

Македонците официално защитават древността на своя род, приемствеността на народната реч и непрекъсваемостта на традициите, т.е. на културата, във времето, или поне през последните две хиляди и петстотин – три хиляди години. Българите все още на официално ниво защитават някакви безнадеждни митове за преселения на прабългари, за поселения на славяни, за романизиране на траки, за завоюване на чужди земи и консолидиране на нови държави. На което пак да повторя македонците имат право да се смеят не по-малко отколкото ние на тях.

Македония и България са като две сестри. Еднакви, отгледани от едни и същи родители, възпитавани по един и същи начин и все пак различни. Неприемливо е тези две сестри да се дърпат за косите, както за тях самите, така и за околните. Приемливо е да се разбират помежду си и да живеят в добри роднински отношения.
цитирай
2. milady - що мОлчите вие Бугаре !?
22.09.2021 17:04
знаете ли лоши сте !!!
цитирай
3. dobrodan - Андрей.......ще ти пратя малко снимков материал. Предполагам, че си го виждал.
22.09.2021 17:32
http://www.za-balgarite.com/Makedonia-3/Mac335-AlexIII-Veliki-4.jpg

http://www.za-balgarite.com/Makedonia-3/Mac335-AlexIII-Veliki-Det.JPG

Строших се да търся оная монета на Александър с ипсилона с хастите, но нямах късмет.

С което искам да кажа следното. Македония също е управлявана от български родове.
Ако ще да са я населявали маори.
Има един любопитен белег :) в имената на древни държави по Средиземноморието.
Незнайно защо завършват на "ия" по географските карти......

Време им е на македонците да се отърват от българско иго? След 25 века?!
:):):):):):):):):)!!
Тихо се сиипе белият прах........
По-евтино, по-сигурно, по-голямо количество.
It's true.
цитирай
4. andorey - знаете ли лоши сте !!! Как ще мъ...
22.09.2021 19:23
milady написа:
знаете ли лоши сте !!!

Как ще мълчат, виж колко много коментари има под предишната тема, откъдето е цитатът, който даваш?!
цитирай
5. vled - Македония НЕ Е ЗВЕЗДАТА , а ЯБЪЛКАТА НА РАЗДОРА на Балканите.
22.09.2021 23:16
Твоят романтичен подход към темата е симпатичен, но за съжаление нереален.

Македония НЕ Е ЗВЕЗДАТА , а ЯБЪЛКАТА НА РАЗДОРА на Балканите!
Не случайно за разлика от относително хомогенното население на България в днешна СР Македония освен гърци, сърби и българи живеят и доста албанци и власи и в това отношение тя е раздирана от вътрешни противоречия, които рано или късно ще разкъсат тази измислена държава на парчета, ако не влезе в ЕС и това да бетонира съществуването й. Да напомня съдбата на Косово, което преди няколко десетилетия едва ли някой сърбин е виждал и в най-лошите си сънища.
Проблемът на днешните 1 милион и 300 хиляда северномакедонци е, че трябва да убедят останалите 2 МИЛИОНА македонци в България, че НЕ СЕ МАКЕДОНЦИ и нямат никакви права върху наследството и родовата памет на дедите си.
Смяташ ли, че имаш право да осъждаш тези български македонци, че НЕ ИСКАТ да се откажат от името си и правото да са наследници на дедите си?

цитирай
6. panazea - Здравей !
23.09.2021 14:18
Бих отишла до Охрид да видя мястото ,на което се е намирала родната къща на прадядо ми на брега на Охридското езеро , както описва Евтим Спространов в Дневник 1901 1907 за Грунчеви 323 стр
„Охридският воевода Никола Петров с чул по езерото дошел до Охрид, слезъл у Грунчеви.“
Дядо е завел децата си да се видят с родата , там са били неговите братовчедки.
Но аз никога не съм ходила . Това говори ли ти нещо?
Темата Македония , песни танци носии , беше забранена за нас повече от 50 години.
цитирай
7. andorey - Да, говори ми това че все още не си ...
23.09.2021 20:03
Да, говори ми това че все още не си стигнала до Охрид. Точно това показва че Българив и Македония са доста самостоятелни територии, което и обяснявам по- горе. Аз съм ходил два пъти в Охрид. Чудно хубаво място, едно от любимите ми и то в световен мащаб говоря...
цитирай
8. leonleonovpom2 - Поздрави , Андрей!
24.09.2021 09:26
Подхождаш романтично към въпроса!Охрид е по- скоро романтично място! С езерото ,в което не можеш да се изкъпеш дори в най- горещите дни, заради леденостудената вода! Просмуква се в него от по- високото Преспанско езеро С храма на Свети Климент или Наум, не съм сигурен на кой , но на един от двамата! Със запазените фрески от 13- ти век и с надписите на староБългарски! Доказващи подранилия Ренесанс у нас! Със Самуиловата крепост, която местните жители определяли пред френските пътешественици като Александрова А себе си за...Българи!.....
В Охрид е запазена атмосферата на Българските градове от 60- те години Все едно ,че съм в Пещера, като дете! И аз го обикнах!
Но романтика и вълча действителност са различни неща, даже несъвместими!

Юлия, байна Джулайна, дадох ти съвет, но напразен Нищо не разбираш от политика ,но даваш съвети!
За какво подчинение на имее говориш, от наша страна?
Ти Франция, знаеш ли колко такива имена като Македония е"подчинила" Набързо ще ти изброя някои-Баския, Каталуния, Окситания, Бургундия, Пикардия и така нататък Но попитай някой французин дали е окситанец или му кажи, че е такъв? Ще ти извади очите! Французин е! И не е произволен пример На мен, една окситанка реално, няколко пъти ми напомни, че е французойка!

Държава Македония не е имало от времето на завоюването на тези земи от римляните! Втори век преди Христа! След това е имало България, докато Крум не я присъединява към неговата България!
След като попада под ромейска власт, описвал съм го, дори Василий Българоубиец не посмява да посегне на името България там! Да не го повтарям отново ,само заключение, което тогава спестих:
Някои надминават Василий Втори, относно Българското,да се замислет! Той е признавал ,че това е България
Какво, сега те със задна дата ,ще твърдят нещо друго и ние ,като проститутки ,ще им се подлагаме, така ли?
цитирай
9. leonleonovpom2 - Поздрави , Андрей!
24.09.2021 09:39
Подхождаш романтично към въпроса!Охрид е по- скоро романтично място! С езерото ,в което не можеш да се изкъпеш дори в най- горещите дни, заради леденостудената вода! Просмуква се в него от по- високото Преспанско езеро С храма на Свети Климент или Наум, не съм сигурен на кой , но на един от двамата! Със запазените фрески от 13- ти век и с надписите на староБългарски! Доказващи подранилия Ренесанс у нас! Със Самуиловата крепост, която местните жители определяли пред френските пътешественици като Александрова А себе си за...Българи!.....
В Охрид е запазена атмосферата на Българските градове от 60- те години Все едно ,че съм в Пещера, като дете! И аз го обикнах!
Но романтика и вълча действителност са различни неща, даже несъвместими!

Юлия, байна Джулайна, дадох ти съвет, но напразен Нищо не разбираш от политика ,но даваш съвети!
За какво подчинение на имее говориш, от наша страна?
Ти Франция, знаеш ли колко такива имена като Македония е"подчинила" Набързо ще ти изброя някои-Баския, Каталуния, Окситания, Бургундия, Пикардия и така нататък Но попитай някой французин дали е окситанец или му кажи, че е такъв? Ще ти извади очите! Французин е! И не е произволен пример На мен, една окситанка реално, няколко пъти ми напомни, че е французойка!

Държава Македония не е имало от времето на завоюването на тези земи от римляните! Втори век преди Христа! След това е имало България, докато Крум не я присъединява към неговата България!
След като попада под ромейска власт, описвал съм го, дори Василий Българоубиец не посмява да посегне на името България там! Да не го повтарям отново ,само заключение, което тогава спестих:
Някои надминават Василий Втори, относно Българското,да се замислет! Той е признавал ,че това е България
Какво, сега те със задна дата ,ще твърдят нещо друго и ние ,като проститутки ,ще им се подлагаме, така ли?
цитирай
10. panazea - На кого са пречили македонските президенти та им правят атентати?
24.09.2021 10:11
Борис Трайковски е политик, втори по ред президент на Северна Македония, от 15 декември 1999 година до 26 февруари 2004 година, когато загива в самолетна катастрофа.
Киро Глигоров На 3 октомври 1995 г. срещу него е извършен атентат, когато паркирана кола се взрвивява в близост до преминаващата му служебна кола. Шофьорът му загива, а Глигоров е тежко ранен над дясното си око, с което ослепява. След това не е в състояние да изпълнява президентските си функции до 1996 година. По това време длъжността президент заема Стоян Андов. Извършителите на атентата така и не са установени.
Кой иска да попречи на отношенията на България и Македония ?
Пан
цитирай
11. sparotok - !
24.09.2021 11:34
Хареса ми! :)
цитирай
12. milady - дядо леоне, Агресията ти, става опасна, на ръба, на Задължител. медицински прегледи..
24.09.2021 13:43
Зашо си криеш годините_
Аз, не се крия, нито крия Мнението си!

байно си ,7г си по дРт!)

Кой ти каза, че съм предала Болгария!!
Аз съм Дете на Света!! нямам шовинизъм,патриот комплекси,
и провинциални дребни страсти, от преди 100г!!
не се опитвай да ме..уязвиш..Няма ,защо, и няма да успееш,старче))
озапти се, малкоо...Дуур!
какви ги дрънкаш, чуй се..да не ревеш на глас
и пред Булка ти. като един Чехъл..

Парцалено плащило си в сайта, който мара и рустам
10г подмятаха...
да си го знаеш..
цитирай
13. andorey - Г- н Симеонов е един от малкото хора, ...
24.09.2021 14:56
Г- н Симеонов е един от малкото хора, които правят нещо смислено в този сайт. Затова и се заяждат с него, разни хора празни.
цитирай
14. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Андрей!
24.09.2021 19:07
13. andorey - Г- н Симеонов е един от малкото хора, ...
14:56
Г- н Симеонов е един от малкото хора, които правят нещо смислено в този сайт. Затова и се заяждат с него, разни хора празни.
цитирай

Ти си истински, стойностен човек!
цитирай
15. leonleonovpom2 - С омерзение и с презрение!
24.09.2021 20:14
12. milady - дядо леоне, Агресията ти, става опасна, на ръба, на Задължител. медицински прегледи..
цитирай
16. milady - я да чуем, Ние, Всички...празни и безполезни..КОЕ..е
25.09.2021 13:00
толкозз важното 'нещо",
което "прави",пак кавички, тъй,""видният" ни съблогер..
аз, не доразбрах,моля, по конкретно!..

за мен, той е нефелен...и смешен патрЕотарски чалгар!
мога и да се подкрепя с още постинги..
цитирай
17. leonleonovpom2 - Да, така е!
25.09.2021 15:10
За тези, с птичите мозъци съм такъв!
Ти не си недоразбрала, ти си по природа неразбираща!
Не си търси мястото, там, където то не е!
Търси го при себеподобните, тези, които цитираш! Ти тях можеш да разбереш! Същото недоразумение си!
А постингите, с които ще се подкрепиш, са по- тъпи и от тебе!
Мен ме итгересува един постин г от тебе само- какво си завършила, какви постижения имаш? А не какво консумираш! Моля те, това недей Ненавиждам консуматори, правещи се на умни!
цитирай
18. andorey - Излишни са личните спорове. И както ...
25.09.2021 15:52
Излишни са личните спорове. И както виждате доста ни пречат. От това си страдаме в БГ...
цитирай
19. milady - aз, Първа те попитах..баеИване..
25.09.2021 16:43
недей да клинчиш..че си писал в 2- 3 пенсионерски малотиражки
за по 50 лева, го знае, всеки, що годе интелегентен Читател..
ти, боравиш с три ( 3) Клишета, и те касаят, някакви си историйки
отпреди 5 - 8 до 10 века!!

аВре Ванката, кажи нешо за днес, за Утре, нещо Актуално и НЕ локумено, моляя..
като ,например, за Графена..нали си химик..)
и ти, баш хабилитат.._

не ме питай, за моят Живот..ще ти падне Капата, затВа ли беснееш, дядка..
или за още +++++ та таа таааа ))
цитирай
20. kirk - Как "татарчетата"-прабългари да са били македонци
25.09.2021 19:16
Как "татарчетата"-прабългари да са били македонци, бе човек?! Ти явно се объркваш и нищо не разбираш от тези въпроси!!! Македонците и траките през вековете до днес предимно се гърцизират. А българи е съвсем друга история, друга нация. Сев. Македония с признаването на бълг. малцинство не признава и няма как да признава, че македонец и българин са едно и също нещо, луд ли си?! Точно обратното и всъщност вашият бълг. проблем е, че трябва реципрочно да признаете наличието на македонско нац. малцинство в България, защото шовинизмът ви е пословичен - в момента не признавате никакви нац. малцинства в България, само турското и то с половин уста!!! Къде ги намеси "власи, цинцари, цигани" сред националностите - те са донационални общности и групи??? Може да набуташ там още аромъни, каракачани, гагаузи, исторумъни, къзълбаши... , а може и цесекари и слависти... Къде летиш бош сред ливадата и тръните???!!! Не питам!
цитирай
21. leonleonovpom2 - Байно Джулайно, освен ,че с всичко друго ,си и печена лъжкиня!
25.09.2021 21:29
19. milady - aз, Първа те попитах..баеИване..
16:43
недей да клинчиш..че си писал в 2- 3 пенсионерски малотиражки
за по 50 лева, го знае, всеки, що годе интелегентен Читател..
ти, боравиш с три ( 3) Клишета, и те касаят, някакви си историйки
отпреди 5 - 8 до 10 века!!

аВре Ванката, кажи нешо за днес, за Утре, нещо Актуално и НЕ локумено, моляя..
като ,например, за Графена..нали си химик..)
и ти, баш хабилитат.._

не ме питай, за моят Живот..ще ти падне Капата, затВа ли беснееш, дядка..
или за още +++++ та таа таааа ))
цитирай


Държа да ми посочиш тези малогиражки, за които компетентно твърдиш ,че съм писал за пари Ти за интелитентен читател ли се броиш?
Посочи ги, чакам !С копие от писаното от мен там!
Иначе си една долнопробна лъжкиня

Публикувал съм в "Черноморски фронт, " Вечерни новини", " Черноморски фар", " 24 часа", " Труд" , в Бургаски вестници като " Десант" например, там, реално благодарени на мен създадоха историческа поредица, в Списание" Море".... И никога не съм писал за пари, даже и не съм ги търсил, в повечето случаи!
За пари си ти в чужбина!
Аз можех да замина още през 91-ва за твое сведение! В един от най- реномираните Университети в Западна Европа! Оттам ми предложиха договор с космическа за нашите условия тогава заплата! Не, не отидах, не можех да изоставя родителите си в този момент, както и малките деца!
Ясно ли ти е, дърта ,прападнала ,брамтийо!
!И лъжлива, на всичко отгоре Пиянде, трезв човек такива простотии не може да напише!
Не ми се хвали, на дъното си!
Ясна си! Пределно!
цитирай
22. milady - Андорейчо, изтрий Логореята на батВанката, повтаря се ,за да не пиша РеПост!!
26.09.2021 09:07
....ДядяВаня, не търпи Критика,знаем.. а само "галене" по Белите коси, и ++++++))
ноо, това, не е полезно..за Еволюцията, казал дядо ми, Хегел..
слушайте му, само..дртешките Попържни!!
и това , било.. мъШ)

За пари си ти в чужбина!
Аз можех да замина още през 91-ва за твое сведение! В един от най- реномираните Университети в Западна Европа! Оттам ми предложиха договор с космическа за нашите условия тогава заплата! Не, не отидах, не можех да изоставя родителите си в този момент, както и малките деца!
Ясно ли ти е, дърта ,прападнала ,брамтийо!
!И лъжлива, на всичко отгоре Пиянде, трезв човек такива простотии не може да напише!
Не ми се хвали, на дъното си!
Ясна си! Пределно!
цитирай
23. leonleonovpom2 - Поздрави, Андрей!
26.09.2021 14:57
На това чудо целта му е ,всички да слезат на неговото ниво! Ясно е ,че не е високо!
Да развали свестните постинги с добродетелни причини!
Писал съм с отвращение това, по принуда и ни най- малко няма да съжалявам или да плача ,че евентуално си изпълнил желанието на подобно същество!
Даже ,бих те посъветвал, изтрий всичко ,което сметнеш ,че не струва от мен! А нея изцяло, защото е злонамерено!

Хубав ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2148765
Постинги: 353
Коментари: 2326
Гласове: 5596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031